Περιβαλλοντική Εκδρομή

Ενημερώνουμε ότι η επόμενη εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/02/2020 στο βουνό Μαλάξα. Οι μαθητές θα αναχωρήσουν στις 14:00 από το σχολείο και θα επιστρέψουν περίπου στις 17:30 με 18:00. Θα φορούν απαραίτητα αθλητικά παπούτσια και θα κρατούν μαζί τους νερό και πρόχειρο φαγητό.

Συνοδοί θα είναι οι καθηγήτριες Μαράκη Μαρία, Κουτσουρίδου Όλγα και ο γονέας Φωκάς Κωνσταντίνος.

Το Μονοπάτι του Θεού

Στις 25 Ιανουαρίου με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας ,που υλοποιεί το πρόγραμμα ΄΄ Περπατώ και Εξερευνώ Τα δημιουργήματα της φύσης και των ανθρώπων ΄΄ επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής και από εκεί ανηφορίσαμε στην μονή Σωτήρα. Αυτό ήταν το μονοπάτι του θεού, το οποίο μας επιφύλασσε τρομερές εκπλήξεις. Το ονομάσαμε συμβολικά το μονοπάτι του θεού και από εκεί αρχίσαμε το πρόγραμμα μας, όπως κάθε χρόνο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης , μας δημιουργήθηκαν πολλά θετικά συναισθήματα ,ενώ νιώσαμε την ηρεμία που η φύση προσφέρει στον άνθρωπο.

Με την άφιξη μας στη Αγία Κυριακή πήγαμε και προσκυνήσαμε τον ναό που βρίσκεται εκεί . Έπειτα οι μοναχές μας φιλοξένησαν στο παλαιό ελαιουργείο το οποίο με τα χρόνια μετατράπηκε σε ξενώνα .Ύστερα από μια περιγραφή διάφορων μαρτυριών με κύριο πρωταγωνιστή τον Άγιο Πορφύριο , κεραστήκαμε νερό και ένα σπιτικό χυμό από χαρούπια της περιοχής(χαρουμπία),λουκούμια καθώς και κουλουράκια που φτιάχνουν οι ίδιες οι μοναχές. Μετά από αυτό το δροσερό ξεκίνημα , διασχίσαμε ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο ναό των Άγιων Επτά Παίδων . Τέλος αποχωρήσαμε από τον ναό και οδηγηθήκαμε μέσω κάποιων μονοπατιών οι οποίοι ήταν περιτριγυρισμένοι   από πανέμορφα φυτά. Όταν φτάσαμε στο μοναστήρι του Χρηστού της Μεταμορφώσεως ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε σχετικά με την ιστορία του χώρου. Ως περιβαλλοντική ομάδα εντυπωσιαστήκαμε από τα πανέμορφα πετρόκτιστα κτίρια της περιοχής .Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι εντυπωσιαστήκαμε και από τον αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό που διαθέτουν καθώς και τα βιολογικά προϊόντα που παράγουν αλλά και από τον φυσικό τρόπο που διατηρούν τη θερμοκρασία των χώρων που υπάρχουν χρησιμοποιώντας ξυλολέβητες . Στον γυρισμό όλοι ήμασταν κουρασμένοι αλλά ήμασταν και χαρούμενοι λόγω των όμορφων εμπειριών που μοιραστήκαμε με τους συμμαθητές μας.

Οι μαθητές μας αναφέρουν στα συναισθήματα τους:

<<Στο πλαίσιο του προγράμματος της περιβαλλοντικής επισκεφτήκαμε το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής. Περάσαμε πολύ ωραία, καθώς είδαμε την εκκλησία των Επτά παίδων που ήταν χτισμένη μέσα σε μία σπηλιά, την χλωρίδα της περιοχής και πολλά άλλα υπέροχα πράγματα που μας έδειξαν και μας ξενάγησαν οι μοναχές. Επίσης, μεγάλη εντύπωση μου έκανε το δρομάκι που έμοιαζε με παλιά κατακόμβη και που οδηγούσε σε ένα μικρό εκκλησάκι. Τέλος, οι εντυπώσεις που μπορούσε να έχει κάποιος από την εκδρομή αυτή, μπορούν να είναι μόνο θετικές, αφού η φιλοξενία και η φροντίδα των καλογριών και η ομορφιά της περιοχής ήταν σίγουρα περισσότερη από όσο περιμέναμε. >>(Αντώνης Παπαδάκης Α3)

<<Στην εκδρομή αυτή μεγάλη εντύπωση μου έκανε το μονοπάτι που οδηγούσε στο μεγάλο μοναστήρι. Επίσης, τα εκκλησάκια στα σπήλαια ήταν πολύ ωραία γιατί μας έδειχναν την ιστορία του Μοναστηριού. Επιπλέον, οι καλόγριες ήταν πολύ φιλόξενες και ευγενικές σε εμάς, κάτι που ήταν πολύ ευχάριστο.>> (Ανδριανάκης Λευτέρης Α1)

Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Σούδας.

Περιβαλλοντική Ομάδα 2019-20

Ξεκίνησε και φέτος η δράση της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου, με το πρόγραμμα "Περπατώ κι εξερευνώ τα δημιουργήματα της φύσης και των ανθρώπων". Εντάσσεται στη θεματολογία: "Περιβαλλοντική εκπαίδευση". Συντονίστρια είναι η κυρία Μαράκη Μαρία και συμμετέχουσα η κυρία Κουτσουρίδου Όλγα. Συμμετέχουν 50 μαθητές και οι συναντήσεις γίνονται κάθε Κυριακή στις 11:00.

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ- ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ

   

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ      εδώ   &  εδώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΑΣ

   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ – ΚΠΕ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΕΡΠΑΤΩ ΚΙ ΕΞΕΡΕΥΝΩ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

    

Η περιβαλλοντική ομάδα του    Γενικού Λυκείου Σούδας πρόκειται να πραγματοποιήσει εκδρομή στο περιβαλλοντικό κέντρο της Άμφισσας από 02-03-19 έως 06-03-19

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 02/03/2019 : Συγκέντρωση στο χώρο του σχολείου στις 7.30 το απόγευμα επιβίβαση στο λεωφορείο μεταφορά στο λιμάνι της Σούδας. Επιβίβαση στο πλοίο και τακτοποίηση στις καμπίνες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 03/03/2019 ώρα 07:30. Άφιξη στον Πειραιά και αναχώρηση με λεωφορείο για Άμφισσα με ενδιάμεση στάση στο Δίστομο, το μοναστήρι του Οσίου Λουκά και την Αράχοβα, όπου θα ξεναγηθούμε και θα γευματίσομε και στην συνέχεια θα ανηφορίσουμε στο χιονοδρομικό κέντρο όπου θα παραμείνουμε γύρω στην μια ώρα. Άφιξη στην Άμφισσα περίπου στις 5. 30 το απόγευμα. Τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενώνα του περιβαλλοντικού κέντρου. 6 ώρα παρουσίαση του προγράμματος -χωρισμός σε ομάδες προετοιμασία για την επόμενη μέρα -επιστροφή στον ξενώνα. Έξοδος στην πόλη της Άμφισας- δείπνο και επιστροφή στον ξενώνα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 04 /03/2019: Μετά το πρωινό θα ξεκινήσομε περίπου στις 8.15 την ξενάγηση στο Μουσείο και στη συνέχεια την κατάβαση περπατώντας στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρας –Δελφών στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί το ΚΠΕ Άμφισσας με θέμα:<< Γεωπεριβαλλοντικά-Γεωμυθολογικά αρχαία μονοπάτια στη Φωκίδα>>(την ίδια διαδρομή ακολουθούσαν οι προσκυνητές , όταν αποβιβάζονταν στο λιμάνι της Αρχαίας Κύρρας, ακολουθώντας την πλαγιά του Παρνασσού) . Θα ακολουθήσουν μετρήσεις και εργασίες πεδίου κατά ομάδες. Περίπου στη 1.30 θα μεταβούμε στην Αμφισσα, όπου το απόγευμα κάνοντας μια δίωρη στάση θα επισκεφθούμε το Γαλαξίδι, όπου θα θαυμάσομε τα αρχοντικά των καπεταναίων και το μουσείο ναυτικής παράδοσης. Θα επιστρέψομε στην Άμφισσα για να συνεχίσομε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, ενώ το βράδυ θα δειπνήσομε στην πόλη της Άμφισσας ή στην Ιτέα, πριν την επιστροφή μας στον ξενώνα.

ΤΡΙΤΗ 05/03/2019: Μετά το πρωινό , ξενάγηση στην πόλη της Άμφισσας και ιδιαίτερα στο κάστρο και τα Νταμπάκικα (παλιά βυρσοδεψεία). Το μεσημέρι φαγητό στη Λειβαδιά –ξενάγηση στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στην περιοχή Κρύα που θεωρείται από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Αναχώρηση για Πειραιά, οπού θα επιβιβαστούμε στο πλοίο περίπου στις 7 το βράδυ.

ΤΕΤΆΡΤΗ 06/03/2019. Άφιξη στο λιμάνι της Σούδας.