Το Μονοπάτι του Θεού

Στις 25 Ιανουαρίου με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας ,που υλοποιεί το πρόγραμμα ΄΄ Περπατώ και Εξερευνώ Τα δημιουργήματα της φύσης και των ανθρώπων ΄΄ επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής και από εκεί ανηφορίσαμε στην μονή Σωτήρα. Αυτό ήταν το μονοπάτι του θεού, το οποίο μας επιφύλασσε τρομερές εκπλήξεις. Το ονομάσαμε συμβολικά το μονοπάτι του θεού και από εκεί αρχίσαμε το πρόγραμμα μας, όπως κάθε χρόνο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης , μας δημιουργήθηκαν πολλά θετικά συναισθήματα ,ενώ νιώσαμε την ηρεμία που η φύση προσφέρει στον άνθρωπο.

Με την άφιξη μας στη Αγία Κυριακή πήγαμε και προσκυνήσαμε τον ναό που βρίσκεται εκεί . Έπειτα οι μοναχές μας φιλοξένησαν στο παλαιό ελαιουργείο το οποίο με τα χρόνια μετατράπηκε σε ξενώνα .Ύστερα από μια περιγραφή διάφορων μαρτυριών με κύριο πρωταγωνιστή τον Άγιο Πορφύριο , κεραστήκαμε νερό και ένα σπιτικό χυμό από χαρούπια της περιοχής(χαρουμπία),λουκούμια καθώς και κουλουράκια που φτιάχνουν οι ίδιες οι μοναχές. Μετά από αυτό το δροσερό ξεκίνημα , διασχίσαμε ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο ναό των Άγιων Επτά Παίδων . Τέλος αποχωρήσαμε από τον ναό και οδηγηθήκαμε μέσω κάποιων μονοπατιών οι οποίοι ήταν περιτριγυρισμένοι   από πανέμορφα φυτά. Όταν φτάσαμε στο μοναστήρι του Χρηστού της Μεταμορφώσεως ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε σχετικά με την ιστορία του χώρου. Ως περιβαλλοντική ομάδα εντυπωσιαστήκαμε από τα πανέμορφα πετρόκτιστα κτίρια της περιοχής .Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι εντυπωσιαστήκαμε και από τον αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό που διαθέτουν καθώς και τα βιολογικά προϊόντα που παράγουν αλλά και από τον φυσικό τρόπο που διατηρούν τη θερμοκρασία των χώρων που υπάρχουν χρησιμοποιώντας ξυλολέβητες . Στον γυρισμό όλοι ήμασταν κουρασμένοι αλλά ήμασταν και χαρούμενοι λόγω των όμορφων εμπειριών που μοιραστήκαμε με τους συμμαθητές μας.

Οι μαθητές μας αναφέρουν στα συναισθήματα τους:

<<Στο πλαίσιο του προγράμματος της περιβαλλοντικής επισκεφτήκαμε το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής. Περάσαμε πολύ ωραία, καθώς είδαμε την εκκλησία των Επτά παίδων που ήταν χτισμένη μέσα σε μία σπηλιά, την χλωρίδα της περιοχής και πολλά άλλα υπέροχα πράγματα που μας έδειξαν και μας ξενάγησαν οι μοναχές. Επίσης, μεγάλη εντύπωση μου έκανε το δρομάκι που έμοιαζε με παλιά κατακόμβη και που οδηγούσε σε ένα μικρό εκκλησάκι. Τέλος, οι εντυπώσεις που μπορούσε να έχει κάποιος από την εκδρομή αυτή, μπορούν να είναι μόνο θετικές, αφού η φιλοξενία και η φροντίδα των καλογριών και η ομορφιά της περιοχής ήταν σίγουρα περισσότερη από όσο περιμέναμε. >>(Αντώνης Παπαδάκης Α3)

<<Στην εκδρομή αυτή μεγάλη εντύπωση μου έκανε το μονοπάτι που οδηγούσε στο μεγάλο μοναστήρι. Επίσης, τα εκκλησάκια στα σπήλαια ήταν πολύ ωραία γιατί μας έδειχναν την ιστορία του Μοναστηριού. Επιπλέον, οι καλόγριες ήταν πολύ φιλόξενες και ευγενικές σε εμάς, κάτι που ήταν πολύ ευχάριστο.>> (Ανδριανάκης Λευτέρης Α1)

Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Σούδας.