ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΥΔΑΣ

sxoleio

ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

19-4-2019

ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

          ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Image result for φωτογραφιεσ  απο τα ελγεινια  μαρμαρα

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Β' τάξης Λυκείου Σούδας στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπέρλαμπρο και παγκοσμίου εμβέλειας και κληρονομιάς μουσείο, θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά δυσαρέσκεια μας για την συνεχιζόμενη απουσία ενός σημαντικού μέρους από πολύτιμα μάρμαρα του Παρθενώνα. Όπως είναι παγκοσμίως γνωστό τα μάρμαρα του Παρθενώνα απουσιάζουν αναίτια από τον τόπο καταγωγής τους και βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος και συγκεκριμένα στο βρετανικό μουσείο .

Με αυτό το κείμενο θα θέλαμε να καταθέσουμε επιχειρήματα που στηρίζουν τον επαναπατρισμό ενός ανεκτίμητου τμήματος του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, καταρρίπτοντας εμμέσως τις θέσεις της Αγγλικής κυβέρνησης πάντα διακατεχόμενοι με σεβασμό και έχοντας γνώμονα τον γόνιμο διάλογο.

Αρχικά, σε ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως είναι το μουσείο της Ακρόπολης, αποτελεί θλιβερό γεγονός η εικόνα μαρμάρων- αντιγράφων των γνησίων που φέρουν μάλιστα διακριτικό σημάδι για την αναγνώριση τους. Διότι κάνοντας μια περιστροφή γύρω από τον τελευταίο όροφο που είναι σχεδιασμένο ομοίωμα του Παρθενώνα, διαπιστώνει κανείς ότι τα 2/3 των μαρμάρων φέρουν ένδειξη ότι είναι αντίγραφα. Ένα τεράστιο ποσοστό, δηλαδή, του Αθάνατου Ελληνικού Πολιτισμού δεν βρίσκεται στον τόπο γέννησης του. Ακόμα παρατηρώντας τους χιλιάδες επισκέπτες του μουσείου καθημερινά θα τους βρούμε έκθαμβους αφενός με τα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα και αφετέρου με την απουσία των κομματιών από τα μάρμαρα που αποτελούν σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού.

Στην ατμόσφαιρα αιωρείται ένα τεράστιο ''ΓΙΑΤΙ΄΄ να μην βρίσκονται στην γενέτειρα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού τα ίδια τα δημιουργήματά της. Είδη κατά καιρούς εμφανίζονται επώνυμοι που υποστηρίζουν τη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και μάλιστα σθεναρά.

Επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία καπηλεύεται τα δημιουργήματα μας και στηρίζει ένα μέρος του τουρισμού της στα Ελληνικά γλυπτά μπορεί να χαρακτηριστεί θλιβερό και βλαβερό για την χώρα τους. Διότι παρόλο που έχει πολιτιστικά στοιχεία που έχουν μεγάλη αξία κρατάει επιμόνως κλεμμένα από την χώρα μας στοιχεία που μειώνουν την αξία του πολιτισμού της. Ίσως ακούγεται προσβλητικό αλλά αποτελεί την μοναδική και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια.

Τέλος χαρακτηρίζοντας με μια φράση το άρθρο ,θα λέγαμε πως είναι κείμενο διαμαρτυρίας και άλλο ένα από τα χιλιάδες αιτήματα επιστροφής των γλυπτών. Πάντα με αμέριστο σεβασμό προς την Μεγάλη Βρετανία τόσο για τον Πολιτισμό της όσο για τις αξίες και τους τρόπους συνεργασίας με τα άλλα κράτη.

Φαραζής Δημήτρης ,μαθητής Β'Λυκείου Λυκείου Σούδας