Πρόγραμμα e-Twinning ανταλλαγής μαθητών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών μεταξύ του Λυκείου Κιουρί της πόλεως Gorlitz της Γερμανίας και του ΓΕΛ Σούδας, στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning που εκπονείται μεταξύ των δύο σχολείων με τίτλο :"Work for peace –Traces of Greek-German relations of 20 th and 21th century in Gorlitz and Crete".

Στο πλαίσιο του προγράμματος δεκαοκτώ Γερμανοί μαθητές του Λυκείου Κιουρί επισκέφθηκαν από 29-10-19 έως 4-11-19 το λύκειό μας και φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχες οικογένειες μαθητών μας. Κατά την δεύτερη φάση της ανταλλαγής 18 μαθητές του Λυκείου Σούδας θα φιλοξενηθούν από τις οικογένειες των μαθητών του Λυκείου Κιουρί στην πόλη Gorlitz από 30-03-20 έως 05-04-20. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι Γερμανοί μαθητές γνώρισαν τα μαρτυρικά χωριά της περιοχής μας που υπέφεραν από τον Ναζισμό κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου –πολέμου, ενώ άντλησαν πληροφορίες για την ιστορική μάχη της Κρήτης και τη μεγάλη της συμβολή στην εξέλιξη του Β Παγκοσμίου πολέμου. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τον Κακόπετρο, τα Φλώρια, την Κάντανο, την Παλαιόχωρα, το νεκροταφείο του Μάλεμε και το Συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας. Κατά την επίσκεψή τους στον Κακόπετρο συνομίλησαν με τον Βαγγέλη Δεσποτάκη, κάτοικο του χωριού, ο οποίος περιέγραψε σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα τα εγκλήματα πολέμου που διεξήχθηκαν από τους Ναζί στο χωριό του. Επίσης οι Γερμανοί μαθητές ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο του Μελιδονίου και στο Αρκάδι, όπου είχαν την ευκαιρία για μια ακόμη φορά να θαυμάσουν την αγέρωχη ψυχή των κρητικών και τη λεβεντιά τους καθώς και την αγάπη τους για την πατρίδα. Τέλος το πρόγραμμα περιελάμβανε Workshops και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις έτσι ώστε οι Έλληνες και οι Γερμανοί μαθητές να μπορέσουν να γνωριστούν καλύτερα και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τους πολιτισμούς των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Μερίμνης Τάφων του Ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος είναι οι Μαράκη Μαρία και η Λαμπρινάκη Νεκταρία. Ανάλογο επίσης πρόγραμμα εκπονεί το Γυμνάσιο Σούδας με αντίστοιχο Γυμνάσιο της πόλεως Gorlitz και υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τη Δασκαλάκη Σοφία και την Άννα Κιτσούλη.

Τα δύο σχολεία που συνεργάστηκαν σε κοινές δράσεις και πραγματοποίησαν από κοινού την αποχαιρετηστήρια εκδήλωση θα βρεθούν τις ίδιες ημερομηνίες στο πλαίσιο του προγράμματος στην Γερμανία.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες εδώ.