Erasmus Πολωνία

logo2.jpg

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος   ERASMUS KA229 με τίτλο “Monopoly Challenge” το Γενικό Λύκειο Σούδας πήρε μέρος στην πρώτη συνάντηση εργασίας των εταίρων από 4-11-2019 έως 8-11-2019 στην περιοχή Karczmiska της Πολωνίας στο σχολείο Zespol Szkol.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Λύκειο Σούδας η κα. Ζώη Αργυρώ, φυσικός και η κα. Ποντικάκη Γεωργία, κοινωνιολόγος και τέσσερις μαθητές από την Α Λυκείου. Συμμετείχαν επίσης μαθητές και καθηγητές από την Πορτογαλία (συντονιστικό σχολείο), την Ισπανία, την Μάλτα και την Πολωνία (σχολείο υποδοχής). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές θα σχεδιάσουν και θα φτιάξουν μια νέα έκδοση της Μονόπολης, την Μονόπολη Erasmus+, η οποία θα περιλαμβάνει ονόματα διακεκριμένων Ευρωπαίων, διάσημα τοπία και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής ένωσης. Συγκεκριμένα, στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την δημιουργικότητα, καινοτομία την κριτική σκέψη, τα κίνητρα και τη δυνατότητα καθορισμού στόχων, ενώ θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την αίσθηση της πρωτοβουλίας, Τέλος καλλιεργείται το επίπεδο της ψηφιακής τους ικανότητας, και οι δεξιότητες ξένων γλωσσών.

Την πρώτη μέρα μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν από κοντά, να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και να γνωρίσουν περισσότερα για τη χώρα υποδοχής (Πολωνία). Την επόμενη μέρα οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν την ιστορία και την εξέλιξη του επιτραπέζιου παιχνιδιού Μονόπολη στη χώρα τους και συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με το παραπάνω παιχνίδι. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν παιχνίδια πεδίου στην περιοχή που βρίσκεται το σχολείο και εκπαιδευτικές επισκέψεις στη γειτονική πόλη Lublin και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdanek. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να σχεδιάσουν τις δραστηριότητες του προγράμματος από δω και πέρα και για τις επικείμενες εργασίες μέχρι την επόμενη κινητικότητα.

Η μαθήτρια Ψυλλάκη Κωνσταντίνα η οποία συμμετείχε στην συνάντηση αναφέρει χαρακτηριστικά: “Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επισκεφτήκαμε το σχολείο της περιοχής Kazimierz Dolny στο οποίο όλες τις μέρες που βρισκόμασταν πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες σχετικά με το πρόγραμμα. Επίσης επισκεφτήκαμε πολλά ενδιαφέροντα μέρη στα όποια μια ξεναγός μας εξηγούσε το τι βλέπαμε. Σχετικά με την Πολωνική κουζίνα, αρχικά μας φάνηκαν πολύ παράξενες οι γεύσεις τους μιας και το ελληνικό φαγητό είναι τελείως διαφορετικό άλλα με τον καιρό καταλάβαμε το σκεπτικό τούς. τέλος όλα τα παιδιά τα όποια συμμετείχαν στο πρόγραμμα συμφωνούν πως ήταν μια υπέροχη εμπειρία και πως αν τούς δινόταν η ευκαιρία να ξανά λάμβαναν μέρος στο πρόγραμμα θα πήγαιναν αδιαμφισβήτητα !!”

Η μαθήτρια Σαψαλάκη Τζορτζίνα που επίσης συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπληρώνει: “Το πρόγραμμα ERASMUS KΑ229 ήταν μια μοναδική εμπειρία με ανυπολόγιστη αξία για την ζωή μας! Μας προσέφερε πολλές πληροφορίες, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε νέες κουλτούρες, παραδόσεις,αντιλήψεις και τρόπους ζωής. Συγκεκριμένα όμως, κατά την επίσκεψή μας στο φιλόξενο σχολείο της περιοχής Kazimierz Dolny μας παρουσίασαν παραδοσιακά στοιχεία του τόπου όπως χορούς, μουσική και τοπική κουζίνα. Παράλληλα μπορέσαμε να αλληλεπιδράσουμε και με τους συμμετέχοντες του προγράμματος από τις άλλες χώρες, μαθητές με τους οποίους δεθήκαμε πολύ. Πιστεύω πως αυτή ήταν μια εμπειρία την οποία όλοι αναμφίβολα θα επαναλαμβάναμε.”

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την συνάντηση:

 

Το σχολείο υποδοχής (Zespol Szkol w Karczmiskach

zespol.jpg

P1111108.JPG

 

P1111107.JPG

Άλλες Εικόνες